Donald Hillebregt

Professioneel triatleet Donald Hillebregt legt uit wat een coach voor hem betekent.

by | 27 Jan 2023

In dit interview legt Donald Hillebregt uit waarom een persoonlijke triathlon coach voor hem belangrijk is en waarom hij bij Dagmar Kagie van de Triathlon Training Academy is uitgekomen.

Wie is Donald Hillebregt?

Donald Hillebregt is een professionele triatleet uit Hillegom. Als kind was hij open water zwemmer en won hij verschillende Nederlandse titels, maar op zijn achttiende besloot hij na een talentendag van de NTB over te stappen op triatlon. Zijn droom sinds zijn jeugd is om op de Olympische Spelen te staan en nu traint hij al een jaar samen met de Triathlon Training Academy om zijn droom volgend jaar in Parijs 2024 waar te maken.

Donald Hillebregt bij de Europe Triathlon Championships Munich – ???? Sofieke van Bilsen

Waarom is een coach zo belangrijk voor jou als triatleet?

Donald Hillebregt: “Het heeft veel voordelen als je een eigen coach hebt in plaats van dat je een algemeen programma volgt. Een persoonlijke coach kan je trainingen namelijk veel beter afstemmen op jou en je doelen, wat volgens mij de beste manier is om de gewenste resultaten te bereiken. Ik denk ook niet dat je jezelf op dezelfde manier kunt trainen als dat een coach dat kan. Ik denk namelijk niet dat je tijdens de training zo eerlijk tegen jezelf kunt zijn als een coach dat is. Je overschat of onderschat jezelf snel en het is de taak van een coach om daar echt eerlijk over te zijn. Een coach kan je door de moeilijkere dagen heen helpen met zijn eerlijkheid en dat is lastig als je het zonder coach moet doen.”

Hoe werkt het?

Donald Hillebregt: “Dagmar, mijn coach, is degene die bepaalt hoe mijn trainingsschema van week tot week en maand tot maand uitziet. Hij zorgt ervoor dat er op basis van inspanningstesten en mijn doelen een, op de wetenschap gebaseerde, trainingsstrategie is. Deze strategie vertaalt zich naar een jaarlijks race plan met de juiste trainingsopbouw en prikkels. Hij is vrijwel niet aanwezig bij mijn trainingen, maar houdt alles op afstand in de gaten via de verschillende trainingsgegevens die we loggen en de feedback die ik geef. Die gegevens verschijnen dan in het programma TrainingPeaks waar de coach ook toegang heeft. Als mijn coach daaruit dingen opmerkt, bellen we meestal om erover te praten.”

Donald Hillebregt met zijn coach Dagmar Kagie

Donald Hillebregt met zijn coach Dagmar Kagie

Hoe vaak heb je dan contact met je coach?

Donald Hillebregt: “Ik heb wel meerdere keren per week contact met mijn coach. Alles wat ik doe wordt vastgelegd en naar TrainingPeaks gesynchroniseerd en dan bellen we samen om het te hebben over hoe het ging en wat ik anders kan doen. Het varieert wel waarover we praten, soms belt hij me omdat hij ziet dat een training niet goed ging, maar andere keren bel ik hem juist om te vragen hoe ik de volgende dag mijn trainingen moet doen. Het verschilt echt per keer waar we het over hebben. De algemene trainingsfilosofie is dat elke training een bepaald doel heeft en dat de training zodanig uitgevoerd moet worden dat dit doel behaald wordt. Hij vertelt me bijvoorbeeld dat ik bepaalde dingen rustig aan moet doen om er het maximale uit te halen, wat voor mij soms lastig is aangezien ik er vaak direct vol voor wil gaan. Bij de Nederlandse Triathlon Bond zag ik mijn coach wel elke dag, maar dan had je het vaak ook over onbelangrijke dingen zoals het weer. Nu bij Triathlon Training Academy is het echt straight to the point, waardoor het naar mijn idee ook een stuk efficiënter is.”

Donald Hillebregt met zwemtrainer Onko Drent

Op trainingskamp met Triathlon Training Academy in Fuerteventura

Hoe ziet je dagelijks leven als pro triatleet eruit?

Donald Hillebregt: “Op een normale dag doe ik drie of vier trainingen verspreid over de dag. Die trainingen bestaan dan uit lopen, fietsen en zwemmen of kracht/ coordinatie training. Ongeveer de helft van mijn dagelijkse trainingsuren besteed ik aan fietstrainingen en het lopen en zwemmen nemen ieder ongeveer een kwart in beslag. Ik krijg voor elke dag dat ik train te horen of mijn eerste training voor of na het ontbijt moet plaatsvinden en hoeveel uur ik tussen de trainingen moet rusten. Zo weet ik de indeling van mijn dag altijd heel goed. Dit is bijvoorbeeld gebaseerd op wanneer je lichaam alle voedingsstoffen van je vorige maaltijd heeft opgenomen, om echt alles uit de trainingen te kunnen halen. Voeding is heel belangrijk rond trainingen, ik zie ook hoeveel koolhydraten ik moet eten tijdens mijn fietstrainingen. ‘s Avonds heb ik vaak geen geplande trainingen, dan kan ik namelijk herstellen voor de volgende dag.

In totaal train ik ongeveer 20 tot 30 uur per week, maar dit varieert aan de hand van de fase in het seizoen. Ik heb hierbij per week ook twee rustige dagen. Op die dagen is het de bedoeling dat ik herstel van mijn trainingsdagen. Wekelijks gaat het vaak zo: ik train eerst drie dagen hard, gevolgd door een rustige dag, dan train ik weer twee dagen en dan heb ik weer een rustige dag. Tijdens een rustdag kan ik er wel voor kiezen om een of twee trainingen te doen, maar die mogen niet langer duren dan een uur. In mijn vrije dagen verveel ik me snel en daarom houd ik mezelf graag bezig, ik volg daarom nu naast mijn wekelijkse trainingsdagen nog een master in fiscaal recht.”

Donald Hillebregt met zwemtrainer Onko Drent

Donald met de TTA zwemtrainer Onko Drent van de Triathlonwinkel

Waarom heb je gekozen voor de Triathlon Training Academy?

Donald Hillebregt: “In mijn triatloncarrière is Dagmar mijn zesde coach. Op weg naar Parijs wilde ik het anders doen, dus toen ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe coach. Ik heb toen veel mensen gesproken en het gesprek met Triathlon Training Academy bleef me bij. De manier waarop ze werken beviel me, vooral het wetenschappelijke idee erachter, alles is heel wetenschappelijk gebaseerd om ook echt het maximale uit de trainingen te halen en dat gaf me ook veel vertrouwen in hen als coach.”

Donald Hillebregt met zwemtrainer Onko Drent

Donald op de seizoens Kick-Off dag met TTA

Wat doet Triathlon Training Academy voor jou?

Donald: “Het is zoals ik zei op wetenschap gebaseerd, daardoor weet je waarom je iets doet en dat vind ik persoonlijk heel prettig. Ik ben erg tevreden over hoe ze werken, er zijn eigenlijk twee dingen die me wel opvallen aan TTA. Ten eerste proberen ze alles te onderbouwen. We doen bijvoorbeeld inspanningstesten die heel specifiek laten zien wat je waarden van je metabool profiel zijn. Met die informatie kun je heel precies trainen. Die onderbouwing miste ik bij mijn vorige coaches. Bij TTA heerst ook het idee dat je altijd in vorm moet zijn voor wedstrijden, wat misschien heel logisch klinkt. Als je niet in vorm bent, moet je niet zo zwaar trainen en als je wel in vorm bent, kun je zwaar trainen. Die balans is belangrijk. Bij TTA bouwen ze een holistische trainingsstrategie gebaseerd op jouw persoonlijk metabool profiel, je belastbaarheid en je doelen. Als resultaat is elke training specifiek voor mij gemaakt en heeft het zijn eigen doel om de doelen die ik wil behalen te realiseren. Ik ben erg blij dat de Triathlon Training Academy bestaat.” 

 

Bekijk Donald zijn huidige ranking op World Triathlon en volg hem op insta @donaldhillebregt

Maya ter Steege

Maya ter Steege

Creative Writer

De kunst van efficiënt hardlopen

De kunst van efficiënt hardlopen

“Rennen kan iedereen, hardlopen is een kunst.” aldus hardloop specialist, Chantal Berga.
Door aan onze techniek te werken kunnen er grote sprongen gemaakt worden in de hardloop prestaties. Hier legt Chantal uit waar je aan moet denken als je in je looptechniek gaat investeren.

INSCYD, de inspanningstest voor triatleten

INSCYD, de inspanningstest voor triatleten

Wat hebben Jan Frodeno, Wout van Art, Anne Haug, Mathieu van der Poel en Lionel Sander allemaal gemeen?
Juist, ze gebruiken het metabool profiel van de INSCYD test om met performance markers te trainen en te racen.
Wat INSCYD is en welke performance markers dit zijn liggen we je hier uit.

Boulder – Een triatlon mekka

Boulder – Een triatlon mekka

Boulder staat wereldwijd bekend als het “mekka” van de duurtraining. Home for some of the best Triathletes in the world and base for Elite squads of distance runners of World Class caliber. Thuisbasis voor enkele van de beste triatleten ter wereld en veel elite hardlopers van wereldklasse. Gui Muglia legt uit waarom.